Vinresa Andalusien

Direktflyg från Skellefteå 4 augusti 2018.  Kanske är det inte främst kvalitetsviner vi tänker på i samband med Málaga och den spanska solkusten – Costa del Sol – men det är precis vad som idag väntar resenären som tar sig ut bland vinodlingarna runt staden. På ett lagom avstånd för en dagsutflykt från den historiska staden Málaga och dess populära stränder finns det flera spännande vinproducenter. Och det är dessa vi kommer att besöka! Appellationen DO Málaga och Sierras de Málaga är egentligen två appellationer i en, och består av fem delområden med specifik karaktär, vilket gör det spännande för vinturism. DO Málaga är känt för sina söta viner gjorda på druvsorterna Pedro Ximénez och Moscatel de Alejandría, men år 2001 öppnades dörrarna för en grupp vinproducenter som gör röda viner med mycket karaktär, vilka utgör grunden till DO Sierras de Málaga. I dag kombinerar den dubbla appellationen stolt tradition och modernitet. Vi kommer under veckan att besöka vinproducenter i Montes de Málaga, bergen som omringar staden, Zona Norte, högplatån i provinsens nordligaste delar, Axarquía, ett bergsområde öster om staden, och Serranía de Ronda, som ligger runt byn som fick sin internationella berömmelse tack vare poeten Rilke.

I paketet ingår:

- Direktflyg Skellefteå -Malaga t.o.r.
- Inkl. 20 kg check in baggage.
- Sju övernattningar inklusive frukost  i Marbella (4-stjärningt hotell med pool)
- Måltider: Tre luncher med trerättersmeny inkl. vin och kaffe.
- Transport: privat buss i samband med schemalagda utflyktsdagar
- Flygplatstransfer: till och från Malaga flygplats .
- Upplevelser: samtliga besök och privata vinprovningar med lokal guidning på engelska (alternativt spanska med tolkning till svenska)
- Guidning: svenskspråkig värd från vår samarbetspartner SweetEasy följer med vid alla besök och tolkar vid behov

- Reseförsäkring och avbokningsskydd  kan köpas till i bokningsprocessen
- Tillkommande kostnader för aktiviteter utanför angivet program, som transport och måltider lediga dagar och fria kvällar

Inspireras av filmen nedan.

Program

Dag 1 – lördag 4 augusti  Välkomna till Malaga!

Vi träffas på flygplatsen i Málaga varifrån resan går vidare med privat buss till hotellet i Marbella som kommer att vara er bas under veckan. Ni checkar in och installerar er på rummen i lugn och ro i den sena kvällen och får en god natts sömn. 

Dag 2 – söndag 5 augusti – Axarquía

Vi ägnar första riktiga utflyktsdagen till Axarquía, det bergiga området öster om staden Málaga. Längs kusten hittar vi populära orter som Nerja, men vi söker oss lite längre inåt landet för att besöka en intressant vinproducent i närheten av naturreservatet Sierra Tejera med sina karaktäristiska odlingar av druvor och oliver. Vi lär oss hur jordmånen och klimatet påverkar vinodlingarna, och får ta del av resultatet när vi provar husets viner. Vi stannar för lunch i Cómpeta, en charmiga liten by som klänger längs de branta sluttningarna, och som i mycket bevarat sitt moriska arv. Under eftermiddagen stannar vi till i Frigiliana, som av många anses vara Málagaprovinsens vackraste by. Här finns det tid att strosa runt i byn, kanske besöka någon av butikerna med lokala hantverk, eller bara njuta av lugnet. Vi kör sedan kustvägen tillbaka till Málaga där kvällen är fri för egna upptäckter.

Dag 3 – måndag 6 augusti – Zona Norte och Montes de Málaga

Ju längre från kusten, desto hetare somrar och svalare vintrar, något som är tydligt uppe på högplatån norr om Málaga – Zona Norte. Efter frukost på hotellet lämnar vi kusten bakom oss och kör inåt landet till byn Fuente de Piedra som fått sitt namn från den källa som ansågs bota njursten (fuente = källa, sten = piedra). Denna vackra, vita by är idag mer känd för lagunen med samma namn. Vi besöker under förmiddagen en vinproducent som valt att kombinerar nytänkande med tradition. Vi tar en paus för lunch på en mysig restaurant, innan vi kör vidare mot området Montes de Málaga, Málagas berg. Här besöker vi ytterligare en spännande vinproducent och får tillfälle att prova några utvalda viner som representerar regionens skilda vinstilar. Väl tillbaka i Málaga stad är kvällen fri.

Dag 4 – tisdag 7 augusti – Ledig dag

Tisdag är ledig för att på egen hand upptäcka Málaga och dess omgivningar. Här finns det mycket att se och göra, och något besökaren inte får missa är det moriska citadellet, la Alcazaba. Passa då även på att besöka den medeltida fästningen Gibralfo som ligger på höjden ovanför Alcazaba, och amfiteatern från romartiden nedanför citadellets murrar. Att bara strosa omkring i de gamla stadsdelarna och dess gränder, titta på folk, och ta sig något att dricka på någon av de många uteserveringarna är ett av de bästa sätten att njuta av staden. Och för den som vill prova fler viner så har staden mycket att erbjuda båda av centralt belägna vinproducenter, trevliga vin- och tapasbarer, och även ett riktigt bra vinmuseum som förklarar det lite komplicerade indelningen av de olika vinklasserna som produceras inom den dubbla appellationen. Sen eftermiddag, när den värsta hettan lagt sig och majoriteten turister letar sig tillbaka till sina hotell, är bästa tiden att ta sig ett dopp i havet vid någon av stadens stränder. Och när mörkret lägger sig över staden vaknar nattlivet upp, och håller sedan igång fram till uteserveringarna öppnar för morgonkaffet.

Dag 5 – onsdag 8 augusti – Serranía de Ronda

Efter en ledig dag är det dags för en utflykt till Serranía de Ronda, det spännande lilla området väster om staden som är grunden till att det starkvinsorienterade DO Málaga fick sin dubbla appellation med DO Sierras de Málaga. Detta högt belägna område, med vinodlingar på 750 meter över havet, har lockat till sig såväl lokala som internationella vinmakare som insåg potentialen att producera fantastiska, framför allt röda, viner på hög höjd. På höga altituder kompenseras de heta dagarna av svalare nätter, vilket lämpar sig bra för druvsorter som Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot och Tempranillo. Resultatet är välbalanserade och komplexa viner med mycket kropp och intensiv färg. Detta är också det enda delområdet inom appellationen som får lägga till regionnamnet på etiketten, en extra kvalitetsgaranti. Vi besöker under dagen två vinproducenter som har lärt sig att utnyttja det speciella klimatet på bästa sätt, och provar deras utsökta viner. Vi besöker också den romantiska byn Ronda, framför allt känd för den så kallade nya bron - Puento Nuevo - över den branta ravin som skapats av floden Guadalevín som delar byn i två delar. Från bron kan besökaren njuta av en hisnande utsikt över det omgivande landskapet. Efter lunch på en trevlig restaurang finns det tid att promenera runt på egen hand i Ronda. Under sen eftermiddag kör vi tillbaka till Málaga där kvällen är fri.

Dag 6 – torsdag 9 augusti – Ledig dag

Det finns mycket kvar att upptäcka i Málaga. För den konstintresserade finns två bra museer att svalka sig i under middagssolens värsta timmar: Picassomuséet och Carmen Thyssens museum, som framför allt visar andalusiska konstnärer. Den vackra botaniska trädgården från 1800-talet, Jardin La Concepción, är fylld med exotiska blommor och antika statyer och är en fin plats för en stunds kontemplation och avkoppling. För den som önskar sig mer liv och rörelse är Málagas hamn väl värt ett besök. Och missa inte att prova de nyfångade sardinerna som grillas över öppen eld på längs kusten – en typisk rätt i Málaga. Andalusien är också Flamencons födelseort, så här framför några av världens främsta dansare och musiker denna emotionella konstart.

Dag 7 – fredag10 augusti – Ledig dag

För den som är nyfiken på att uppleva något av jet set livet i Marbella så finns det bussar som tar runt en timme enkel väg. Utbudet av designerbutiker och märkesvaror lämpar sig väl både för fönstershopping och dyra inköp. Eller kanske lockar lyxjakterna i hamnen mer? Med tåg tar man sig till kustorterna Torremolinos och Fuengirola där svenska kanske pratas i större utsträckning än spanska.

Dag 8 – lördag11 augusti - Tack, och välkomna åter!

Efter frukost går färden tillbaka tilll flygplatsen Málaga. Vi ber här att få tacka för oss, och önska er välkomna tillbaka till Spanien och goTO Nordics och SweetEasy Vinresor.

 


 

Skicka bokningsförfrågan

Låter detta intressant? Skicka en förfrågan så återkopplar vi till dig inom 24h.

Formulär